Saklıkent Kanyonu



Turizm denince ülkemizde ilk akla gelen yerlerin başında Fethiye gelir. Fethiye denince ise şüphesiz Saklıkent Kanyonu ilk sıralarda yerini almayı başarır.

Fakat hemen belirtelim ki Saklıkent Kanyonu 2014’ten bu yana Seydikemer’e bağlı. Muğla’nın en son ilçe olan yerleşimi Seydikemer sınırlarında yer alan Saklıkent, Fethiye ile özdeşleşse de, 2012’de çıkarılan yasayla Seydikemer ilçe statüsü almıştır ve durumu değişmiştir.

Saklıkent Kanyonu’nun Konumu

Şayet Fethiye tarafına tatile geldiyseniz ya da yolunuz düştüyse en azından bir saatinizi ayırın ve Saklıkent’e mutlaka uğrayın. Saklıkent’e ulaşım Fethiye’den yaklaşık 45 kilometre sürüyor. Bu yol aynı zamanda Antalya-Kaş yolu. Zaten Saklıkent Kanyonu, Antalya ile Muğla sınırında yer almaktadır. Bu iki ilimizin sınırını oluşturan Eşen Çayı ise kaynağını Akdağlar’dan alan ve Saklıkent Kanyonu’na hayat veren kaynaktır aslında. Burası aynı zamanda bir milli parktır. 1996 yılında yasalarla statüsü belirlenmiş Saklıkent Milli Parkı sınırında yer alan Saklıkent Kanyonu ise görmeye değer doğa harikası destinasyonlardan biridir.

Hem Antalya hem de Muğla il sınırları içerisinde konumlanan Saklıkent Kanyonu, Eşen Çayı’nın kollarından biri olan Karaçay (Kocaçay) üzerinde bulunur. Kaş’tan yaklaşık 65 km, mesafede bulunan kanyon, Patara’ya ise 30 kilometre uzaklıktadır. Ölüdeniz Plajı'na olan mesafesi yaklaşık 50 km.dir.

Saklıkent Kanyonu’nun Özellikleri

Uzunluğu 18 kilometreyi bulan kanyon, yüksekliği ile de dikkat çeker. Ortalama yüksekliği 200 metre ile 600 metre arası değişen kanyonun içinde bazı yerlerde güneş ışığı dahi görülmez. Yer yer 2 metreye kadar daralan ve neredeyse gökyüzünün görünmediği kanyonun içerisinde yürüyüş yapmak için profesyonel bir ekiple hareket etmek gerektiğini vurgulayalım.Saklıkent Kanyonu binlerce yıl evvel oluşmuştur. Kolay aşınabilen kalkerli yapısı fay çatlaklarının da etkisiyle asırlar içerisinde derin bir kanyona dönüşmüştür. İçerisinden akan suyun hızı dikkatlerden kaçmaz. Sakin gibi gözüken suyun içerisine girdiğiniz an akıntının şiddetini hissedersiniz. O yüzden bilen bir ekiple yürüyüş yapmak lazım kanyonun içerisinde.